Rode Buurt
In Zaanstad is er een groot woningtekort. Bij Parteon vinden we dat alle Zaankanters een eerlijke kans verdienen op een passende en betaalbare woning. Dit doen we door woningen in slechte staat te slopen of renoveren en nieuwe woningen te bouwen. We willen dat er in de komende jaren 20.000 woningen bij komen. Zodat er een divers woningaanbod is voor alle woningzoekenden. Want iedereen verdient een fijn thuis.
Over dit project
De staat van onderhoud van de sociale woningen in de Rode Buurt is onder de maat. Enkele woningen zijn zelfs onbewoonbaar verklaard. Daarnaast zijn negen woningen in 2021 gesloopt vanwege instortingsgevaar. Nagenoeg alle huurders hebben ingestemd met de renovatieplannen. In november 2023 is er in de Karl Marxstraat gestart met het opknappen en vernieuwen van de Rode Buurt om deze huurders een veilig en fijn thuis te kunnen bieden.
De Rode Buurt is het best bewaarde tuindorp dat dóór arbeiders vóór arbeiders zelf is gebouwd. De buurt sluit in opzet, schaal en architectuur aan bij het groene plantsoen aan de P.L. Takkade/Karl Marxstraat en de oude dorpsbebouwing langs de Zaan. De Rode Buurt is door de gemeente Zaanstad aangewezen als één van de hoogst gewaardeerde cultuurhistorische buurten in Zaanstad.
Belangenafweging
Diverse varianten zijn onderzocht. Bij de keuze voor de aanpak van de Rode Buurt hebben Parteon en gemeente Zaanstad een zorgvuldige afweging gemaakt van de verschillende belangen. Onder meer verduurzaming, woningen voor jongeren en ouderen en behoud van Zaanse identiteit (cultuurhistorisch kader) zijn meegewogen. Ook de belangen en ideeën van bewoners – geïnventariseerd door Parteon – zijn hierin zorgvuldig meegewogen.
De gekozen aanpak
Parteon en de gemeente hebben na deze afweging gekozen voor het grotendeels behouden van de Rode Buurt. Waarbij deze woningen het verhaal van het verleden vertellen, maar ook een duurzame toekomst tegemoet gaan. Dat betekent dat:
-
70 woningen en 1 bedrijfsruimte/woning (aan de Karl Marxstraat, Goeman Borgesiusstraat en de P.L. Takkade) krijgen een hoogniveau-renovatie. Deze woningen worden gasloos en gaan minimaal naar label A. Daarnaast worden ze voorzien van nieuwetijdse voorzieningen. Ook kunnen huurders na afronding van het project kiezen voor zonnepanelen. Dat wil zeggen, wanneer na beoordeling het betreffende dak qua ligging geschikt is voor zonnepanelen. De voorzieningen hiervoor worden aangelegd.
- 26 woningen aan de Domela Nieuwenhuisstraat worden vervangen door 24 nieuwe eengezinswoningen die voldoen aan de zogenaamde BENG-eisen.
Dat wil zeggen Bijna Energie Neutraal Gebouw. Dat houdt o.a. in dat de woningen zonder gasaansluiting worden opgeleverd.
Realisatie woningen
De woningen worden op dit moment gerenoveerd door HSB Bouw uit Volendam. Het renovatieproject wordt gefaseerd uitgevoerd. De totale duur van het renovatieproject is ongeveer twee jaar. De eerste blokken worden begin 2025 opgeleverd. De planning van de nieuwbouwwoningen is nog onzeker. De start van de bouw van de 24 nieuwbouwwoningen vindt waarschijnlijk direct na de zomer van 2025 plaats.
De huidige bewoners hebben de mogelijkheid terug te keren naar de Rode Buurt. De woningen die overblijven, worden aangeboden via DAK (voorheen Woningnet) zodra ze beschikbaar zijn.
Erfgoed Deal
Het Rijks initiatief ‘De Erfgoed Deal’ steunt projecten waarin erfgoed behouden wordt en tegelijk wordt ingespeeld op de uitdagingen van nu. Denk hierbij aan thema’s als klimaatadaptatie, energietransitie, duurzame economie, natuur, landbouw, wonen en mobiliteit. De Rode Buurt is een van de projecten die in 2022 subsidie kreeg. De gemeente Zaanstad vroeg deze subsidie aan. We gebruiken het geld om de karakteristieke architectuur en stedenbouwkundige opzet van de vroeg 20e-eeuwse wijk te behouden. De gemeente maakt de openbare ruimte klimaatbestendig.
Op 29 september 2024 organiseerden we samen met de gemeente een cultuurhistorische buurtwandeling. Tijdens deze wandeling vertelden onze collega’s en medewerkers van de gemeente over de geschiedenis van de buurt en de huidige vernieuwingen. Ook bespraken we hoe we de buurt kunnen vergroenen. Met een maquette lieten we zien dat tegels in tuinen zorgen voor meer wateroverlast en hittestress, terwijl planten en gras dit juist verminderen. Daarom willen we graag meer groene tuinen in de buurt.
Heb je een vraag?
Wij helpen je graag verder. Neem contact op via
Algemene projectinformatie
Aannemer | HSB Bouw |
Architect | Hooyschuur architecten (i.o.v. HSB) |
Locatie | Goeman Borgesiusstraat, Karl Marxstraat, Domela Nieuwenhuisstraat en P.L. Takkade te Zaandijk |
Type woningen | Renovatie eengezinswoningen: naar minimaal Label A. Nieuwbouw eengezinswoningen: BENG |
Aantal | 94 |
Doelgroep | 82 woningen Sociale verhuur (woningtoewijzing via Woningnet), 12 woningen in de vrije sector (middenhuur) |
Start bouw | Renovatie gestart laatste kwartaal 2023 Nieuwbouw start derde kwartaal 2025 (prognose) |
Oplevering | Renovatie eerste oplevering - eerste kwartaal 2025 |
Algemeen
- Plaats
- Zaandijk