Tijdelijke huurbevriezing aanvragen kan pas in 2020

Publicatiedatum: 04-04-2019

 

Een verzoek indienen om tijdelijk de huur te bevriezen of te verlagen, kan dit jaar nog niet. De Woonwet moet nog gewijzigd worden voor deze mogelijkheid die het nieuwe Sociaal Huurakkoord tussen Aedes en de Woonbond biedt. Naar verwachting is de wet in 2020 aangepast. Aedes en de Woonbond hebben ook aangegeven dat landelijke regelingen om deze maatregelen te kunnen invullen, nog moeten worden uitgewerkt.

Het Sociaal Huurakkoord geeft een bepaalde groep huurders de mogelijkheid om een verzoek in te dienNaar verwachting is de wet in 2020 aangepast. Aedes en de Woonbond hebben ook aangegeven dat landelijke regelingen om deze maatregelen te kunnen invullen, nog moeten worden uitgewerkt.en om tijdelijk de huur te bevriezen of te verlagen als de huurder relatief duur woont. In het akkoord staat dat huurbevriezing geldt voor onder meer huurders die recht hebben op huurtoeslag maar een huurprijs boven de zogenaamde aftoppingsgrens hebben.

Daarnaast zouden huurders die recht hebben op huurtoeslag, met een huurprijs boven de liberalisatiegrens mogelijk huurverlaging kunnen krijgen tot aan deze liberalisatiegrens. Ook voor huurders met een inkomen tussen de huurtoeslaggrens en de EU-grens die een huurprijs boven de liberalisatiegrens hebben, zou de huurbevriezing gelden.

De huurbevriezing of verlaging zou voor een jaar zijn. De huurder zou elk jaar opnieuw een aanvraag moeten doen. Ook als de situatie hetzelfde blijft.  

Parteon houdt de ontwikkelingen rond de huurbevriezing in de gaten. Ook gaan wij over dit onderwerp met het Huurdersplatform en de gemeente in gesprek gaan. Aedes en de Woonbond hebben ook aangegeven dat landelijke regelingen om deze maatregelen te kunnen invullen, nog moeten worden uitgewerkt.

Overigens is het voor de verhuurder altijd al toegestaan om de huurprijs te bevriezen of te verlagen. Maar volgens de huidige regels kan de huur niet meer terug worden gezet naar de oorspronkelijke huurprijs als het inkomen weer is toegenomen of het recht op bevriezing of verlaging is komen te vervallen. Het nieuwe Sociaal Huurakkoord maakt het meer flexibel. 

 

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden