Welkom Over Parteon: samen werken aan fijn wonen Actueel Nieuws Eerste bewoners van project U-N-IDS gesetteld: 'Het is klein, maar helemaal voor mijzelf’

Eerste bewoners van project U-N-IDS gesetteld: 'Het is klein, maar helemaal voor mijzelf’

Leestijd: 3 min

 

“Toen ik hier voor het eerst hier binnen kwam, rook alles lekker nieuw.” De 25-jarige Romy Dokter trok twee weken geleden in haar woning van het project U-N-IDS in de Rosmolenwijk in Zaandam, een samenwerking tussen de gemeente, GGD, Pennemes, Leviaan, het Sociaal Wijkteam en Parteon. Het project bestaat uit tien tijdelijke woningen voor jongeren. Vijf daarvan zijn voor jongeren met een zorgvraag.

Studente Romy Dokter stond al zo’n vijf jaar op de wachtlijst toen zij in aanmerking kwam voor dit project. “Ik woonde hiervoor in een studentenwoning maar omdat ik bijna afstudeer zocht ik een huis in Zaandam. Er kwamen wel eens woningen langs, maar dat was ver boven mijn budget. En daarnaast waren ze vaak ook veel te groot. Ik ben niet zo vaak thuis - ik werk bij een tandheelkundig centrum en in het weekend als kok - dus ik heb helemaal geen grote woning nodig. Dat ik nu gedwongen thuis zit vanwege het coronavirus is dus wel even heftig. Ik heb geen tafel en zit nu met mijn laptop te werken op de bank.”

Verhuizen in tijden van corona vraagt ook iets extra’s van de bewoners. Zo kon het openingsfeest niet doorgaan en werd een officiële kennismaking met de buren uitgesteld. “Ik was een van de eerste die in de woning trok, dus er kwamen wel wat buren door het raam kijken naar mijn inrichting. Mijn woning staat vol met planten en dat geeft een gezellige sfeer. Met zo’n kleine ruimte leer je praktischer en minder materialistisch te zijn. Omdat ik graag kook, heb ik veel kookspullen maar lang niet alles kon meeverhuizen. Tijdens mijn studie en mijn werk ben ik best een opgeruimd persoon, maar thuis ben ik geneigd om wat chaotischer te leven. Hier moet ik wel opruimen, anders zit ik echt in de troep”, lacht Romy.

De bewoners van U-N-IDS zetten zich, als ze allemaal gesetteld zijn, ook vrijwillig in voor de wijk. “Dat is iets wat ik heel leuk vind aan dit project!”, zegt Romy enthousiast. “Dat zorgen past bij mij. Ik vind het mooi dat ik iets kan betekenen voor de mensen om me heen. Het lijkt me leuk om iets met mijn passie voor koken te doen. Misschien koken voor ouderen? Dat lijkt me geweldig!”

Romy mag maximaal vijf jaar in deze woning blijven. “Hoe de toekomst er voor mij uitziet? Ik maak me in ieder geval geen zorgen. Ik zit hier voorlopig goed. Ik hoop dat ik over een paar jaar een huis kan kopen en dan natuurlijk het liefst in Zaandam!”