Welkom Over Parteon Actueel Artikeloverzicht Isoleren met aandacht voor beschermde diersoorten

Isoleren met aandacht voor beschermde diersoorten

Leestijd: 3 min

Bij het verduurzamen van onze woningen zorgen we voortaan nog beter voor de beschermde diersoorten die er soms aanwezig zijn.

Als je een dak of muur isoleert, kan je beschermde diersoorten zoals de vleermuis, huismus of gierzwaluw storen. Daarom moeten woningcorporaties en huiseigenaren voor het verduurzamen een ontheffing aanvragen bij de gemeente.

Tot kortgeleden vroegen wij per project, straat, buurt of appartementengebouw een ontheffing aan. Voor die ontheffing moesten we onderzoek doen naar welke dieren aanwezig zijn en hoe we maatregelen nemen om goed met de dieren om te gaan. Zodra de ontheffing binnen was, konden de werkzaamheden beginnen.

Belangrijke stap in beschermen van dieren

Begin deze maand heeft provincie Noord-Holland een zogenoemd soortenmanagementplan goedgekeurd. Met dit plan hoeven wij niet meer per project een ontheffing aan te vragen, maar kunnen we dit per gebied doen. Wij hebben samen met Rochdale, ZVH, adviesbureau Arcadis en ecologisch onderzoeks- en adviesbureau Van der Goes en Groot vier jaar aan dit plan gewerkt. “Dit is een belangrijke stap voor het beter beschermen van diersoorten in Zaanstad”, zegt Roelof de Beer, ecoloog bij Van der Goes en Groot.

Goed nieuws voor bewoners, dieren en corporaties

Dit soortenmanagementplan is goed nieuws voor de bewoners, dieren en woningcorporaties. De verduurzamingsmaatregelen zijn namelijk beter te plannen, waardoor bewoners sneller duidelijkheid krijgen. En voor bijvoorbeeld de gierzwaluw en vleermuis is het plan een pluspunt, omdat nu een hele wijk in kaart wordt gebracht. Daardoor kunnen vóór de verduurzamingswerkzaamheden betere maatregelen voor dieren worden genomen. Wij kunnen door dit plan efficiënter werken. “Ik ben blij dat we op een verantwoorde manier kunnen doorgaan met het verduurzamen van onze woningen en daarbij rekening houden met de natuur”, zegt Harry Platte, directeur-bestuurder bij Parteon.

Vanaf 2026 mogelijk in heel Zaanstad

Het soortenmanagementplan geldt voorlopig voor corporatiewoningen in Zaandam-Oost, Wormerveer en Krommenie. Gemeente Zaanstad onderzoekt momenteel voor de gehele gemeente waar de belangrijkste verblijfplaatsen van beschermde diersoorten zijn. René Tuijn, wethouder Duurzaamheid bij de gemeente Zaanstad: “Wij verwachten dat we hiermee begin 2026 klaar zijn. Met deze kennis wordt het makkelijker om maatregelen te kunnen nemen, voordat er geïsoleerd wordt. Deze kennis is van groot belang om álle woningen in Zaanstad duurzamer te maken en we behouden daarmee het aantal beschermde dieren in onze stad. Het onderzoek van de woningcorporaties voor deze wijken is een  belangrijke stap eerste stap en ik ben blij dat we daar vanuit de gemeente aan bijdrage aan konden leveren.”